ΨΗΦΙΔΕΣ

30.6.05

Ποια αμερικανικά ΜΜΕ διασυνδέονται με επιχειρήσεις

Σημαντικό αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ συμμετέχουν παράλληλα και στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε έρευνα που διενήργησε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Σονόμα βρέθηκε ότι μόλις 188 άνθρωποι βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια των αμερικανικών «μηντιακών» κολοσσών. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι συμμετέχουν παράλληλα στα διοικητικά συμβούλια 288 εθνικών και διεθνών επιχειρήσεων. Οκτώ από τους δέκα γίγαντες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης «μοιράζονται» μεταξύ τους μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους. Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC και η εφημερίδα Washington Post έχουν συμβούλους που μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια της Coca Cola και της J. P. Morgan, ενώ οι όμιλοι της Tribune, της New York Times και της Gannett έχουν συμβούλους που μετέχουν στο ΔΣ της Pepsi. Ακολουθούν -ορισμένα μόνο- παραδείγματα διασύνδεσης επιχειρήσεων και μέσων ενημέρωσης.

*New York Times: Caryle Group, Eli Lilly, Ford, Johnson and Johnson, Hallmark, Lehman Brothers, Staples, Pepsi
*Washington Post: Lockheed Martin, Coca-Cola, Dun & Bradstreet, Gillette, G.E. Investments, J.P. Morgan, Moody’s
*Knight-Ridder: Adobe Systems, Echelon, H&R Block, Kimberly-Clark, Starwood Hotels
*The Tribune (Chicago & LA Times): 3M, Allstate, Caterpillar, Conoco Phillips, Kraft, McDonalds, Pepsi, Quaker Oats, Shering Plough, Wells Fargo
*News Corp (Fox): British Airways, Rothschild Investments
*GE (NBC): Anheuser-Busch, Avon, Bechtel, Chevron/Texaco, Coca-Cola, Dell, GM, Home Depot, Kellogg, J.P. Morgan, Microsoft, Motorola, Procter & Gamble
*Disney (ABC): Boeing, Northwest Airlines, Clorox, Estee Lauder, FedEx, Gillette, Halliburton, Kmart, McKesson, Staples, Yahoo
*Viacom (CBS): American Express, Consolidated Edison, Oracle, Lafarge North America
*Gannett: AP, Lockheed-Martin, Continental Airlines, Goldman Sachs, Prudential, Target, Pepsi
*AOL-Time Warner (CNN): Citigroup, Estee Lauder, Colgate-Palmolive, Hilton

Πηγή: Media Channel

28.6.05

Συμβαίνουν και εις Νέαν Υόρκην!

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιχείρησης Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (CPB) προσέλαβε σύμβουλο για να παρακολουθεί τις πολιτικές κλίσεις των καλεσμένων στην εκπομπή του PBS "NOW with Bill Moyers". Πέρυσι, ο ίδιος σύμβουλος κατέγραφε το περιεχόμενο δύο ακόμα εκπομπών, του Tavis Smiley και της Diane Rehm στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR). Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν αντίγραφο της ανάλυσης έπεσε στα χέρια του Δημοκρατικού γερουσιαστή Byron L. Dorgan από τη Βόρεια Ντακότα. Ο σύμβουλος, ονόματι Fred Mann, παρέδωσε στον πρόεδρο του CPB Kenneth Y. Tomlinson, μια αναφορά στην οποία καταχωρούντο οι καλεσμένοι που έδωσαν συνέντευξη στον Σμάιλυ και στο "The Diane Rehm Show" του NPR, ως "φιλελεύθεροι" ή "συντηρητικοί".
Με την ιδιότητα του προέδρου της μη κερδοσκοπικής επιχείρησης CPB, ο Τόμλινσον έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να δικαιώσει την αντίληψη ότι το PBS κλίνει προς «φιλελεύθερες» θέσεις (σ.σ. στις ΗΠΑ φιλελεύθεροι θεωρούνται οι του Δημοκρατικού κόμματος).
Ωστόσο, η μόνη εκπομπή που ονομάτισε ως «μονόπαντη» είναι αυτή του Μόγιερς, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο γενικός επιθεωρητής της CPB εξετάζει τώρα την πρόσληψη του Μανν, που είχε εργοδοτηθεί στο παρελθόν από μια συντηρητική ομάδα δημοσιογραφικής εκπαίδευσης καθώς και άλλα συμβόλαια που δόθηκαν σε μέλη ομάδων πίεσης (lobbyists) του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Ο εκπρόσωπος του Τόμλινσον αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του Μανν. Όμως, ο Σμάιλυ και άλλοι αξιωματούχοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είπαν ότι τους ενόχλησε η πληροφορία ότι τα προγράμματά τους περνάνε από έλεγχο, και μάλιστα με χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων.
Πηγή: Los Angeles Times

27.6.05

Οι ιρακινές "αρχές" απέλασαν Γαλλίδα δημοσιογράφο για το ..καλό της!

Την οργή της παγκόσμιας δημοσιογραφικής κοινότητας προκάλεσε η είδηση ότι μια Γαλλίδα δημοσιογράφος απελάθηκε από τις ιρακινές «αρχές», με πρόσχημα την προστασία της ασφάλειάς της.. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζήτησε από τις κυβερνήσεις να πάψουν να παρεμβαίνουν στο έργο των δημοσιογράφων και να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η ΔΟΔ σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης της ανεξάρτητης ρεπόρτερ Anne-Sophie Le Mauff από το Ιράκ, αφού είχε ήδη δεχθεί πίεση από τη γαλλική κυβέρνηση να αποχωρήσει, αποτελούσε επικίνδυνο σημάδι καθώς «ορισμένες κυβερνήσεις νομίζουν ότι γνωρίζουν καλύτερα από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί, το πώς να κάνουν τη δουλειά τους». Την 21η Ιουνίου, τρεις άνδρες του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών εισέβαλαν στην κατοικία της Λε Μωφ στη Βαγδάτη και την ανέκριναν επί τρεις ώρες μέχρι που τελικά την πληροφόρησαν ότι θα παραλάμβανε τη διαταγή απέλασής της την ίδια ημέρα. Η Λε Μωφ είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της κυβέρνησής της και ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ιράκ, Bernard Bajolet, της είχε στείλει επιστολή ζητώντας της να εγκαταλείψει τη χώρα.
«Μου είναι αδύνατο να μη συμπεράνω ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει ασκήσει πίεση στις ιρακινές αρχές να δράσουν ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογράφο Άνν-Σοφί Λε Μωφ» είπε ο γγ της ΔΟΔ Άινταν Γουάιτ, και «εφόσον είναι έτσι, αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη πράξη παρέμβασης στη δουλειά των δημοσιογράφων στο Ιράκ».
Η Λε Μωφ βρίσκεται στο Ιράκ επί ένα χρόνο, στέλνοντας ειδήσεις για μια σειρά μέσων ενημέρωσης, όπως η βελγική ημερησία Le Soir, οι γαλλικές L' Humanité και Sud-Ouest, και ραδιοσταθμούς όπως το Radio Monte-Carlo, Radio Vatican και Radio Canada. Σύμφωνα με τη ΔΟΔ, μετά την απελευθέρωση της Florence Aubenas και του διερμηνέα της Χουσείν Χανούν, είναι κατανοητή η ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης για την ασφάλεια των ανθρώπων της, ωστόσο δεν πρέπει να φτάσει έως στο σημείο να λέει στους δημοσιογράφους τι να κάνουν και ακόμα χειρότερα, να ασκεί πίεση σε άλλες κυβερνήσεις ώστε να κινούνται εναντίον δημοσιογράφων.
«Οι αποφάσεις για το εάν θα αποχωρήσουν ή θα παραμείνουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση πρέπει να λαμβάνονται από τα μέσα σε διαβούλευση με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται επί τόπου» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Philippe Leruth.
Η Ανν-Σοφί Λε Μωφ αναχώρησε από τη Βαγδάτη για το Αμμάν της Ιορδανίας την 24η Ιουνίου. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ότι ζήτησε από το Ιράκ να την απελάσει υποστηρίζοντας ότι αυτό «αποτελούσε κυρίαρχη απόφαση των ιρακινών αρχών».

23.6.05

Το Πεντάγωνο αναζητά μελλοντικούς στρατιώτες στα σχολεία

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάζεται από χθες με ιδιωτική εταιρεία μάρκετινγκ προκειμένου να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων από μαθητές Λυκείων ηλικίας 16-18 ετών και από φοιτητές ΑΕΙ ώστε να βοηθηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναγνωρίσουν τους εν δυνάμει στρατεύσιμους». Η είδηση προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων Αμερικανών. Η ιδιωτική εταιρεία BeNow Inc, που θα διαχειρίζεται τα δεδομένα, θα έχει στη διάθεσή της ημερομηνίες γέννησης, Αριθμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, βαθμολογίες, εθνική καταγωγή καθώς και τις διδακτικές κατευθύνσεις των μαθητών.
Στις ΗΠΑ, η στράτευση είναι εθελοντική και η μόνη υποχρέωση των νέων Αμερικανών 18-25 ετών είναι να καταγραφούν σε ειδικούς καταλόγους. Προκειμένου να προσελκύσουν τον αναγκαίο αριθμό προσωπικού, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ προσφέρουν πανεπιστημιακές υποτροφίες, συμβόλαια εργασίας ή πράσινες κάρτες σε ξένους, προκειμένου να υπηρετήσουν στα στρατιωτικά σώματα (41.000 ξένοι υπηρετούν στις αμερικανικές δυνάμεις εκ των οποίων το ένα τρίτο ισπανόφωνοι). Τώρα, φαίνεται πως ακολουθούν μια πιο επιθετική πολιτική για την κάλυψη των κενών, και καθώς οι αμερικανικοί νόμοι «περιορίζουν το δικαίωμα της κυβέρνησης να συλλέξει ή να διατηρεί πληροφορίες για τους πολίτες, στρέφεται σε ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν αυτή τη δουλειά».

21.6.05

100 νεκροί στις "αντιτρομοκρατικές" φυλακές των ΗΠΑ

Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι αμερικανικές «αντιτρομοκρατικές» στρατιωτικές φυλακές. Το συμπέρασμα αυτό ανήκει στον σχολιογράφο των ‘ΝΥΤ’ Τόμας Φρήντμαν, που σημειώνει, σε πρόσφατο άρθρο του (27/5), ότι 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της «προφυλάκισής» τους από τις ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το περιοδικό The Nation, ελάχιστα ΜΜΕ στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει τους θανάτους κρατουμένων σε φυλακές όπως αυτή του Γκουαντανάμο στην Κούβα, του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ και του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Ο αρθρογράφος του περιοδικού Τοντ Γκίτλιν αναζήτησε σχετικές ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν εντός του 2005, μέσω της βάσης δεδομένων LexisNexis. Ιδού τα αποτελέσματα: Τίποτα στον τηλεοπτικό σταθμό CBS, μια σύντομη αναφορά στο NBC, άλλη μία στο ABC. Τίποτα στο CNN, τίποτα στο Fox, τίποτα στο MSNBC. Στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, και μετά το άρθρο του Φρήντμαν, ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων αναφέρθηκε στους 100 θανάτους, περιγράφοντας τους 20 ως αυτοκτονίες. Επίσης, στην εκπομπή του ραδιοσταθμού NPR «Ο διάλογος του Έθνους», ο Γουίλλιαμ Σούλτζ της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκε στο πόρισμα «ιατρών-εμπειρογνωμόνων, βάσει του οποίου, 27 από τους κρατούμενους στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές έπεσαν θύματα ανθρωποκτονιών».
Μεταξύ των κορυφαίων εφημερίδων που ερευνήθηκαν στο LexisNexis (εξαιρουμένης της Wall Street Journal), οι Times ήταν σχεδόν οι μόνοι που έδωσαν κάποια προσοχή στους θανάτους. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του Τιμ Γκίλντεν στις 22/5, γίνεται αναφορά σε δύο θανάτους στη φυλακή Μπαγκράμ. Ένα άλλο, επίσης πρωτοσέλιδο άρθρο των Ντάγκλας Τζελ και Έρικ Σμιτ (16/3), τιτλοφορήθηκε «Στρατιωτικοί των ΗΠΑ λένε ότι οι θάνατοι 26 κρατουμένων μπορεί να είναι ανθρωποκτονίες». Στις 10/3, στην 23η παράγραφο άρθρου, που άρχιζε από την πρώτη σελίδα, ο Σμιτ ανέφερε ότι ο γενικός επιθεωρητής Ναυτικού, υποναύαρχος Άλμπερτ Τσέρτς, βρήκε ότι «68 κρατούμενοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τις ΗΠΑ» και ότι μόνο έξι θάνατοι «σχετίζονταν με κακομεταχείριση κρατουμένων». Στις 28 Απριλίου, άρθρο της Boston Globe ανέφερε «τουλάχιστον 28 θανάτους». Άρθρο της Washington Post σχετικά με την κατάθεση του ναυάρχου Church στην επιτροπή Αμύνης της Γερουσίας δεν περιλάμβανε τίποτα για θανάτους..

«Μπαλωθιές» σκοτώνουν δημοσιογράφο στην Ινδία

Την αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων προκάλεσε ο θάνατος δημοσιογράφου στην Ινδία από ανεγκέφαλους οπλοφόρους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλλεξε η ΔΟΔ, ο 28-χρονος δημοσιογράφος M. Sagar, ανταποκριτής της ημερησίας ‘Shah Times’, πυροβολήθηκε το βράδυ της 17ης Ιουνίου όταν αντέδρασε σε εορταστικούς πυροβολισμούς στην πόλη Μουτζαφφάρναγκαρ στη βόρεια Ινδία. Η αστυνομία αναφέρει ότι ο Σαγκάρ εργαζόταν στο γραφείο του, την ώρα που –μερικά πατώματα πιο κάτω- γινόταν ένα γαμήλιο γλέντι. Κάποιοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, όταν ο Σαγκάρ τους ζήτησε να σταματήσουν. Εκνευρισμένοι από την αντίδραση, οι κατηγορούμενοι Devesh Sharma και Raj Bihari, άνοιξαν πυρ και τον σκότωσαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ντεβές Σάρμα εξαφανίστηκε ενώ ο Ραζ Μπιχάρι συνελήφθη. Ο Ντεβές Σάρμα είναι αδελφός του τοπικού ηγέτη του κόμματος ‘Samajwadi’. «Οι ένοχοι πρέπει να προσαχθούν αμέσως στη δικαιοσύνη, ενώ δεν πρέπει να επιτραπεί στη διοίκηση να τους προσφέρει άσυλο, ανεξαρτήτως της πολιτικής τους διασύνδεσης» είπε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Κρίστοφερ Γουόρρεν.-

15.6.05

Θέλουν τη διάλυση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Κάτι δεν πάει καλά στον ΟΗΕ. Κάποιοι «καλοί άνθρωποι» στον οργανισμό σκέφτονται σοβαρά τη διάλυση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην επερχόμενη ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει 53 χώρες-μέλη και είναι «μητέρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των κυριότερων διεθνών συμβάσεων για την προστασία τους». Όπως αναφέρει το ελληνικό Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Επιτροπή συνεδριάζει ετησίως, διαπιστώνει τις παραβιάσεις των ΔΑ και προτείνει σχετικά μέτρα, «πράγμα που ενοχλεί κυρίως τους ισχυρούς της γης, κύριους παραβάτες». Το ΙΜΔΑ έχει συνυπογράψει με άλλες 132 οργανώσεις την αντίθεσή του στην αντικατάσταση της Επιτροπής από ολιγομελές συμβούλιο και αποστέλλει ως εκπρόσωπό του στη διάσκεψη της Νέας Υόρκης το δημοσιογράφο Γιάννη Ε. Διακογιάννη.-

14.6.05

Η Μάικροσοφτ βοηθά την κινεζική κυβέρνηση στη λογοκρισία των ιστοημερολογίων

Αυτό πως σας φαίνεται; Σύμφωνα με το Ασσοσιέτηντ Πρεςς, η Μάικροσοφτ συνεργάζεται με το Πεκίνο στη λογοκρισία της νεοσύστατης πύλης που δημιούργησε η εταιρεία του Μπιλ Γκαίητς στην κινεζική γλώσσα. Η λογοκρισία θα επηρεάσει τα δωρεάν μπλογκ που δημιουργούνται μέσω της υπηρεσίας MSN Spaces.. Η Μάικροσοφτ και η επιχορηγούμενη από την κινεζική κυβέρνηση επιχείρηση θα συνεργαστούν με τις αρχές για την απάλειψη συγκεκριμένων απαγορευμένων λέξεων. H MSN αρνήθηκε να παραθέσει συγκεκριμένα παραδείγματα, ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι οι μπλόγκερ δεν επιτρέπεται να αναρτούν όρους όπως ‘δημοκρατία’, ‘ανθρώπινα δικαιώματα’ και ‘ανεξαρτησία της Ταϊβάν’. Περίπου πέντε εκατομμύρια ιστοημερολόγια έχουν δημιουργηθεί από την έναρξη της υπηρεσίας MSN Spaces στις 26 Μαΐου.
Πηγή: editorsweblog.org

13.6.05

Πυροβολούν οτιδήποτε κινείται

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο δίκτυο Democracy Now ο Γάλλος δημοσιογράφος Grégoire Deniau, του καναλιού France-2 περιγράφει τη δοκιμασία του από τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ. Ο Ντενιώ κρατήθηκε για μία ημέρα, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Φαλλούτζα, τον Απρίλιο του 2004. Αναφέρει πως, παρά την επίδειξη του διαβατηρίου του και της γαλλικής δημοσιογραφικής ταυτότητάς του, οι Αμερικανοί στρατιώτες τον ανάγκασαν να γονατίσει επί ώρες, έδεσαν σφιχτά μια κουκούλα στο κεφάλι του και τον πρόσβαλαν, αποκαλώντας τον σκυλί και τον κατηγόρησαν, ως Γάλλο, ότι ήταν φιλοάραβας. Προσθέτει ότι τον απελευθέρωσαν αργά τη νύχτα, στη μέση της ερήμου, και ότι οι στρατιώτες τον προειδοποίησαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβολούν οτιδήποτε κινείται.
διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

10.6.05

Η βρετανική κυβέρνηση "χρηματοδοτεί" δημοσιογραφικό σωματείο!

Η είδηση ήταν «τρεις σειρές»: Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων του ΗΒ και η κυβέρνηση Μπλερ πρόκειται σύντομα να συνεργαστούν για την προώθηση μιας εκστρατείας ενημέρωσης των δημοσιογράφων για θέματα σχετικά με τη μάχη ενάντια στην φτώχεια παγκοσμίως. Δεν πρόκειται όμως για μια απλή «συνεργασία». Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη συνδικαλιστική οργάνωση για τον ως άνω σκοπό..
Σύμφωνα με το βοηθό γενικό γραμματέα της ΕΕΔ Τζον Φραίυ, η συνεργασία της Ένωσης με την κυβέρνηση «θα βοηθήσει στην κατανόηση της ανάγκης για θετική προσέγγιση της διεθνούς ανάπτυξης, ανάμεσα σε όσους καταγράφουν ή σχολιάζουν τα θέματα αυτά». Ωστόσο, για αυτή τη «θετική προσέγγιση» η κυβέρνηση θα πληρώσει το σωματείο των εργαζομένων 80.000 λίρες! Νομίζω πως το σχόλιο ενός μέλους της ΕΕΔ, του δημοσιογράφου Τζον Πίλγκερ στο περιοδικό Newstatesman, που θα κυκλοφορήσει στις 13 Ιουνίου, τα λέει όλα: «Με το να αποδεχθεί χρήματα από τη βρετανική κυβέρνηση, η ΕΕΔ υποσκάπτει την ανεξαρτησία της και την αξιοπιστία της». Ολόκληρο το άρθρο του Πίλγκερ εδώ.

9.6.05

Ειδήσεις που χάθηκαν στα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Τα 25 σημαντικότερα θέματα που υποτιμήθηκαν ή λογοκρίθηκαν από τα επικρατούντα ΜΜΕ των ΗΠΑ, το διάστημα 2003-2004, καταγράφει το πολιτειακό πανεπιστήμιο Σονόμα.

Τα δέκα πρώτα είναι τα εξής:
#1: Η ανισότητα πλούτου στον 21ο αιώνα απειλεί την Οικονομία και τη Δημοκρατία.
#2: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ εναντίον του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιστά τις επιχειρήσεις υπόλογες.
#3: Η κυβέρνηση Μπους χειραγωγεί την επιστήμη και λογοκρίνει τους επιστήμονες.
#4: Υψηλά επίπεδα ουρανίου βρέθηκαν σε στρατιωτικούς και πολίτες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
#5: Το ξεπούλημα των φυσικών πόρων
#6: Οι ηλεκτρονικές κάλπες
#7: Η συμβολή συντηρητικής οργάνωσης στους διορισμούς δικαστικών
#8: Η ομάδα εργασίας για την Ενέργεια του Τσένι και η ενεργειακή πολιτική.
#9: Χήρα θύματος της 11ης Σεπτεμβρίου κατηγορεί την κυβέρνηση για συνομωσία, παρεμπόδιση δικαιοσύνης και παράνομο θάνατο
#10: Νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται επίσης: Στη δωδέκατη θέση η αποσταθεροποίηση της Αϊτής, στη 15η η ανάπτυξη νέων θανατηφόρων ιών, στη 17η η ιδιωτικοποίηση των ιρακινών πόρων κοκ

Περισσότερα στην ιστοσελίδα Project Cencored.

8.6.05

Βλέπουν πρόοδο στο Ιράκ - ξανά..

Σε εγρήγορση καλεί τους Αμερικανούς τηλεθεατές η οργάνωση για την Αμεροληψία και την Ακρίβεια στην Ενημέρωση (FAIR), με αφορμή ρεπορτάζ του μεγάλου καναλιού CBS, για την κατάσταση στο Ιράκ.
«Παρά τη διαδεδομένη βία στο Ιράκ, τα Απογευματινά Νέα του CBS στις 2 Ιουνίου μετέδιδαν ότι 'τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα'. Ο παρουσιαστής Τζον Ρόμπερτς σημείωνε ότι ενώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα είχε διαπιστώσει μεγάλη αιματοχυσία, ‘Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράκ ευελπιστούσαν ότι η εκστρατεία τρόμου μπορεί σύντομα να μειωνόταν’. Η ρεπόρτερ Κίμπερλυ Ντόζιερ ισχυρίστηκε ότι παρά τη δραματική αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας (περισσότερες το Μάιο από ότι ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο) ‘διοικητές αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων δηλώνουν στο CBS πως βλέπουν σημάδια ότι οι μαχητές που κατασκευάζουν βόμβες μπορεί να εξαντλούνται σε διαθέσιμους διανομείς των βομβών’.
Ποιες είναι οι αποδείξεις; Προφανώς, απλά και μόνο ο λόγος τους. ‘Οι διοικητές πιστεύουν ότι η δεξαμενή υποψηφίων συρρικνώνεται επιπλέον ως αποτέλεσμα της κοινής αμερικανο-ιρακινής επιχείρησης καταστολής που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα’ ανέφερε η Ντόζιερ, που πρόσθεσε ότι οι αμερικανο-ιρακινές δυνάμεις ‘έχουν επιβάλει μια ασυνήθιστη ηρεμία στην πρωτεύουσα, επί του παρόντος. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στα Νέα του CBS ότι πιστεύει πως οι στασιαστές έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, με όρους ανθρώπινου δυναμικού και πόρων, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας δυναμώνουν καθημερινά. Τελικά, είπε ο αξιωματούχος, δεν θα υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ τους’.
Ο Μάιος ήταν μήνας έντονης βίας στο Ιράκ –όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ABC, World News Tonight στις 2 Ιουλίου, ‘με 90 επιθέσεις αυτοκτονίας που επέφεραν το θάνατο περισσοτέρων από 750 ανθρώπων.. Τον Απρίλιο, καταγράφηκαν 69 επιθέσεις αυτοκτονίας, περισσότερες από ότι ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο’. Το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς ("The Iraq Index") μέτρησε 77 αμερικανικές απώλειες το Μάιο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Ιανουάριο του 2005. Το Brookings εκτίμησε επίσης (New York Times, 3/6/05) ότι 600 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα, καθώς και 270 Ιρακινοί μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (περίπου τέσσερις φορές ο μέσος μηνιαίος όρος).
Δεν είναι η πρώτη φορά που το CBS παρεκκλίνει προκειμένου να υποστηρίξει μια διαστρεβλωμένη φιλο-κατοχική άποψη για τις άσχημες ειδήσεις από το Ιράκ. Στις 21 Απριλίου, ο Ντέιβιντ Μάρτιν, που καλύπτει το Πεντάγωνο, προώθησε τη θεωρία για το επίπεδο των επιθέσεων που προέρχονται από στασιαστές: ‘Βεβαίως, ο αριθμός των επιθέσεων, ο οποίος μειωνόταν από την εποχή των εκλογών, αυξάνεται και πάλι. Το εάν αυτό σημαίνει είτε ότι οι στασιαστές επιστρέφουν είτε ότι απλώς είναι απελπισμένοι, είναι δύσκολο να το πει κανείς. Τους τελευταίους μήνες, οι στασιαστές έχασαν το καταφύγιό τους στη Φαλούτζα, απέτυχαν να σταματήσουν τις εκλογές, και έως τώρα αποδείχθηκαν αδύναμοι στο να αποτρέψουν την ανάπτυξη των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Έχουν παρεμποδίσει σημαντικά την ανοικοδόμηση, αλλά συνολικά, θα έπρεπε να πεις ότι έχουν αποτύχει στην επίτευξη ενός μέρους των κύριων στρατηγικών στόχων τους’.
Ο παρουσιαστής Μπομπ Σίφφερ συμφώνησε: ‘Αλλά αισθάνεσαι, όπως αντιλαμβάνομαι αυτό που λες, ότι αυτό το πράγμα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση, αν και έχουμε αυτή τη σειρά επιθέσεων την οποία υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή’.
Μερικές εβδομάδες αργότερα (5/5/2005), ο Σϊφφερ και ο Μάρτιν ακολουθούσαν την ίδια γραμμή. Παρά το γεγονός ότι η βία έμοιαζε να βρίσκεται σε άνοδο, ο Μάρτιν ανέφερε: ‘Κάθε πρόσωπο στο οποίο μίλησα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, πιστεύει ότι τα γεγονότα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλοι μοιάζουν να πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος εδώ’.
Ασφαλώς, μέχρι το τέλος του μήνα, αυτές οι πηγές θα αποδειχθούν θεαματικά λανθασμένες. Ίσως, εάν ‘κάθε πρόσωπο’ με το οποίο μίλησε ο Μάρτιν περιλάμβανε κι άλλους πέραν των στρατιωτικών και των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, να έδινε στους θεατές μια πιο ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στο Ιράκ.»

7.6.05

"Διεθνής Πληροφόρηση" και Προπαγάνδα

Από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: "Η Ρωσία δημιουργεί ένα 24-ωρο παγκόσμιο δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι στα Αγγλικά, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της χώρας, η οποία έχει πληγεί προσφάτως από την υπόθεση Γιούκος και τις συγκεντρωτικές τάσεις του Προέδρου Πούτιν. Το 'Ρωσία Σήμερα' αποτελεί σχέδιο του Μιχαήλ Λέσιν, ενός πρώην υπουργού Επικοινωνιών, ο οποίος είναι πλέον σύμβουλος Τύπου του κ. Πούτιν και του Αλεξέι Γκρομόφ, του γραμματέα Τύπου του Προέδρου. Εμπλέκει επίσης το RIA Novosti, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων, που είναι υπεύθυνο για τη φιλο-σοβιετική προπαγάνδα της κομουνιστικής εποχής. [...] Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τα του προγράμματος είπε ότι στόχος του καναλιού είναι η αντιμετώπιση αυτού που η Μόσχα θεωρεί ως εσφαλμένη "Αγγλο-Αμερικανική" εικόνα της Ρωσίας, και να μεταδόσει την άποψη της ίδιας της χώρας. Θα επιδιώξει επίσης να παρουσιάσει τις γνώμες των μέσων Ρώσων".
Συμπέρασμα; Ένας συγεντρωτικός ηγέτης δημιουργεί ένα κανάλι σοβιετικού στυλ..
Δυστυχώς τέτοια κανάλια προώθησης της "σωστής" εικόνας διαθέτουν πολλές μεγάλες δυτικές χώρες από την εποχή του "ψυχρού πολέμου" και με νέα μορφή συνεχίζουν να επιτελούν το ίδιο έργο και στην εποχή μας. Ωστόσο, έχει αλλάξει η μορφή της 'πληροφόρησης'. Από τις 'ενημερωτικές' εκπομπές των VOA, Radio China Intl, BBC World Service, Radio Free Europe, Radio Marti, Radio Sawa κλπ, περάσαμε στην οργάνωση επιδοτούμενων σεμιναρίων από κυβερνήσεις και ΜΚΟ προς ξένους δημοσιογράφους, την 'επιχορήγηση' διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων ή ακόμα και το στήσιμο φαινομενικά ανεξάρτητων ΜΜΕ (πχ αποκάλυψη ότι το Πεντάγωνο πλήρωνε δημοσιογράφους για να γράφουν άρθρα και σχόλια στην ιστοσελίδα Πανεπιστήμιο Ληντς.

3.6.05

Ο δημοσιογράφος Σαμίρ Κασσίρ είναι και "δικός" μου φίλος..

«Και τώρα δολοφόνησαν το φίλο μου δημοσιογράφο Σαμίρ Κασσίρ. Τι γ.. κατάσταση!»
Ο ‘Κ’, που μου έστειλε το μήνυμα από το Παρίσι, είναι οργισμένος με όσους εμποδίζουν την πατρίδα του να ανασάνει από τις εμφύλιες διαμάχες και τις ξένες παρεμβάσεις. Ο ‘Κ’ δεν είναι ο μόνος Λιβανέζος που πιστεύει ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου, και ηγετικού στελέχους του 'Αριστερού Δημοκρατικού Κινήματος', σχετίζεται με αυτή του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Σημειώνω, ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός στο αυτοκίνητο του δημοσιογράφου ενεργοποιήθηκε δύο μόλις ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του συνασπισμού του Σαάντ Xαρίρι, γιου του δολοφονημένου πρωθυπουργού, στον α' γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, <<ο Σαμίρ Kασίρ είχε κατ’ επανάληψιν επιτεθεί στον πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, αλλά και στη Συρία μέσω της στήλης του στην εφημερίδα ‘Aν Nαχάρ’. Kατά τη διάρκεια, μάλιστα, πρόσφατης συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό, είχε υποστηρίξει ότι δέχεται απειλές από στελέχη της υπηρεσίας ασφαλείας. Tο καθεστώς της Δαμασκού και η πρόσφατη διένεξη της Συρίας με τις HΠA ήταν το θέμα του τελευταίου άρθρου του Σαμίρ Kασσίρ: «Aντί να σκεφτούν τρόπους προκειμένου να αποφύγουν μια επέμβαση των HΠA, το καθεστώς του Mπάαθ απαντά στις σημαντικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο παρεμβατισμός των Aμερικανών», έγραψε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Kασίρ>>.
Αποφάσισα να γράψω τα παραπάνω κινητοποιημένος από τα συναισθήματα του δικού μου φίλου ‘Κ’, την επαγγελματική ιδιότητά μου, αλλά κυρίως από τη φυσική αντίδραση μου απέναντι στην αφαίρεση ζωής.

2.6.05

Δωρεάν φύλλο ετοιμάζουν οι ΝΥΤ

Στον πειρασμό της έκδοσης ενός δωρεάν φύλλου μπήκε η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα New York Times. Συγκεκριμένα, και από τις 9/6 θα κυκλοφορήσει την MarketPlace Weekly, μια εβδομαδιαία εφημερίδα μικρού σχήματος, που θα περιέχει ειδήσεις από τους ΝΥΤ μαζί με μικρές αγγελίες. Η εφημερίδα θα διανέμεται στους σταθμούς του μετρό, τις ώρες αιχμής, κάθε Τρίτη απόγευμα. "Η MarketPlace Weekly θα καλύψει την αυξανόμενη ανάγκη των κατοίκων σε πέντε συνοικίες, και των εποχούμενων στις περιοχές του μετρό, οι οποίοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για προϊόντα, υπηρεσίες και ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στην περιοχή τους" δήλωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας ειδήσεων των ΝΥΤ, Τόμας Κάρλεϋ. Η εφημερίδα θα 'βγει' στις 9 Ιουνίου σε 150.000 αντίτυπα κάθε εβδομάδα, τα μισά από αυτά της New York Metro και της κύριας δωρεάν αντιπάλου της amNewYork. Η MarketPlace Weekly εμφανίζεται την ώρα που οι εφημερίδες αναζητούν τρόπους προσέλκυσης νέων αναγνωστών και προστασίας των εσόδων τους από τις μικρές αγγελίες, από τον ον-λάιν ανταγωνισμό.
Οι Financial Times κυκλοφόρησαν προσφάτως την FTpm, ένα απογευματινό δελτίο που διανέμεται δωρεάν στους συνδρομητές τους.
Πέρυσι, η London Evening Standard εξέδωσε την Standard Lite, μια δωρεάν έκδοση του καθημερινού φύλλου.
Πηγή: MediaGuardian


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor