ΨΗΦΙΔΕΣ

27.6.05

Οι ιρακινές "αρχές" απέλασαν Γαλλίδα δημοσιογράφο για το ..καλό της!

Την οργή της παγκόσμιας δημοσιογραφικής κοινότητας προκάλεσε η είδηση ότι μια Γαλλίδα δημοσιογράφος απελάθηκε από τις ιρακινές «αρχές», με πρόσχημα την προστασία της ασφάλειάς της.. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζήτησε από τις κυβερνήσεις να πάψουν να παρεμβαίνουν στο έργο των δημοσιογράφων και να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η ΔΟΔ σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης της ανεξάρτητης ρεπόρτερ Anne-Sophie Le Mauff από το Ιράκ, αφού είχε ήδη δεχθεί πίεση από τη γαλλική κυβέρνηση να αποχωρήσει, αποτελούσε επικίνδυνο σημάδι καθώς «ορισμένες κυβερνήσεις νομίζουν ότι γνωρίζουν καλύτερα από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί, το πώς να κάνουν τη δουλειά τους». Την 21η Ιουνίου, τρεις άνδρες του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών εισέβαλαν στην κατοικία της Λε Μωφ στη Βαγδάτη και την ανέκριναν επί τρεις ώρες μέχρι που τελικά την πληροφόρησαν ότι θα παραλάμβανε τη διαταγή απέλασής της την ίδια ημέρα. Η Λε Μωφ είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της κυβέρνησής της και ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ιράκ, Bernard Bajolet, της είχε στείλει επιστολή ζητώντας της να εγκαταλείψει τη χώρα.
«Μου είναι αδύνατο να μη συμπεράνω ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει ασκήσει πίεση στις ιρακινές αρχές να δράσουν ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογράφο Άνν-Σοφί Λε Μωφ» είπε ο γγ της ΔΟΔ Άινταν Γουάιτ, και «εφόσον είναι έτσι, αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη πράξη παρέμβασης στη δουλειά των δημοσιογράφων στο Ιράκ».
Η Λε Μωφ βρίσκεται στο Ιράκ επί ένα χρόνο, στέλνοντας ειδήσεις για μια σειρά μέσων ενημέρωσης, όπως η βελγική ημερησία Le Soir, οι γαλλικές L' Humanité και Sud-Ouest, και ραδιοσταθμούς όπως το Radio Monte-Carlo, Radio Vatican και Radio Canada. Σύμφωνα με τη ΔΟΔ, μετά την απελευθέρωση της Florence Aubenas και του διερμηνέα της Χουσείν Χανούν, είναι κατανοητή η ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης για την ασφάλεια των ανθρώπων της, ωστόσο δεν πρέπει να φτάσει έως στο σημείο να λέει στους δημοσιογράφους τι να κάνουν και ακόμα χειρότερα, να ασκεί πίεση σε άλλες κυβερνήσεις ώστε να κινούνται εναντίον δημοσιογράφων.
«Οι αποφάσεις για το εάν θα αποχωρήσουν ή θα παραμείνουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση πρέπει να λαμβάνονται από τα μέσα σε διαβούλευση με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται επί τόπου» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Philippe Leruth.
Η Ανν-Σοφί Λε Μωφ αναχώρησε από τη Βαγδάτη για το Αμμάν της Ιορδανίας την 24η Ιουνίου. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ότι ζήτησε από το Ιράκ να την απελάσει υποστηρίζοντας ότι αυτό «αποτελούσε κυρίαρχη απόφαση των ιρακινών αρχών».


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor