ΨΗΦΙΔΕΣ

7.6.05

"Διεθνής Πληροφόρηση" και Προπαγάνδα

Από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: "Η Ρωσία δημιουργεί ένα 24-ωρο παγκόσμιο δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι στα Αγγλικά, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της χώρας, η οποία έχει πληγεί προσφάτως από την υπόθεση Γιούκος και τις συγκεντρωτικές τάσεις του Προέδρου Πούτιν. Το 'Ρωσία Σήμερα' αποτελεί σχέδιο του Μιχαήλ Λέσιν, ενός πρώην υπουργού Επικοινωνιών, ο οποίος είναι πλέον σύμβουλος Τύπου του κ. Πούτιν και του Αλεξέι Γκρομόφ, του γραμματέα Τύπου του Προέδρου. Εμπλέκει επίσης το RIA Novosti, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων, που είναι υπεύθυνο για τη φιλο-σοβιετική προπαγάνδα της κομουνιστικής εποχής. [...] Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τα του προγράμματος είπε ότι στόχος του καναλιού είναι η αντιμετώπιση αυτού που η Μόσχα θεωρεί ως εσφαλμένη "Αγγλο-Αμερικανική" εικόνα της Ρωσίας, και να μεταδόσει την άποψη της ίδιας της χώρας. Θα επιδιώξει επίσης να παρουσιάσει τις γνώμες των μέσων Ρώσων".
Συμπέρασμα; Ένας συγεντρωτικός ηγέτης δημιουργεί ένα κανάλι σοβιετικού στυλ..
Δυστυχώς τέτοια κανάλια προώθησης της "σωστής" εικόνας διαθέτουν πολλές μεγάλες δυτικές χώρες από την εποχή του "ψυχρού πολέμου" και με νέα μορφή συνεχίζουν να επιτελούν το ίδιο έργο και στην εποχή μας. Ωστόσο, έχει αλλάξει η μορφή της 'πληροφόρησης'. Από τις 'ενημερωτικές' εκπομπές των VOA, Radio China Intl, BBC World Service, Radio Free Europe, Radio Marti, Radio Sawa κλπ, περάσαμε στην οργάνωση επιδοτούμενων σεμιναρίων από κυβερνήσεις και ΜΚΟ προς ξένους δημοσιογράφους, την 'επιχορήγηση' διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων ή ακόμα και το στήσιμο φαινομενικά ανεξάρτητων ΜΜΕ (πχ αποκάλυψη ότι το Πεντάγωνο πλήρωνε δημοσιογράφους για να γράφουν άρθρα και σχόλια στην ιστοσελίδα Πανεπιστήμιο Ληντς.


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor