ΨΗΦΙΔΕΣ

20.5.05

Οικονομική Ενίσχυση των RSF από τις ΗΠΑ

Οικονομική ενίσχυση από το «Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία» των ΗΠΑ έλαβε η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» η οποία εδρεύει στο Παρίσι. Το ΕΙΔ, ιδρύθηκε από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρ. Ρήγκαν και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Οι ΔχΣ, οι οποίοι παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι της Ελευθερίας του Τύπου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν επικριθεί στο παρελθόν για πολιτική μεροληψία. Σε πρόσφατο άρθρο του, ο Salim Lamrani του ηλεκτρονικού περιοδικού ZNet επέκρινε τις θέσεις των ΔχΣ ενάντια στην Κούβα και στη Βενεζουέλα και αποκάλυψε ότι έλαβαν οικονομική ενίσχυση από το ΕΙΔ, «κυρίαρχος ρόλος του οποίου είναι η προώθηση της ατζέντας του Λευκού Οίκου σε όλο τον κόσμο».
Απαντώντας, οι ΔχΣ αρνούνται τις κατηγορίες του κ. Λαμρανί ότι έλαβαν χρηματοδότηση από το ΕΙΔ για τη διεξαγωγή εκστρατείας εναντίον των κυβερνήσεων της Αβάνας και του Καράκας. «Αυτό είναι αναληθές. Το 2005, το ΕΙΔ απένειμε ποσό 39.900 δολαρίων στους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο ενός προγράμματος, σκοπός του οποίου ήταν « υποστήριξη δημοσιογράφων που συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή απειλήθηκαν στην Αφρική». Όντως, αυτό το πρόγραμμα αφορά στην Αφρική -και μόνο στην Αφρική- και το απονεμηθέν ποσό αντιπροσωπεύει μόλις το 1,6% του προϋπολογισμού της οργάνωσης, ανέφεραν οι ΔχΣ.
Πηγή: MediaChannel


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor