ΨΗΦΙΔΕΣ

23.4.05

Ρεπόρτερ στις Βρυξέλλες χάνει τη μάχη για την προστασία των πηγών του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κέρδισε τη δικαστική μάχη για την απόκτηση πρόσβασης στις σημειώσεις ενός ρεπόρτερ, και δυνητικά, για την αποκάλυψη των πηγών του, μέσω μιας απόφασης που θα μπορούσε να έχει επιπλοκές για την ελευθερία του Τύπου σε όλη την Ευρώπη.
Ο πρώην ανταποκριτής του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Stern στις Βρυξέλλες, Hans Martin Tillack, απέτυχε στη δικαστική προσπάθειά του να απαγορεύσει στην Επιτροπή να διαβάσει τις σημειώσεις του, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε εναντίον του.
Οι σημειώσεις κατασχέθηκαν από τη βελγική αστυνομία πέρυσι, μαζί με ένα καρνέ διευθύνσεων, αντίγραφα σκληρών δίσκων και τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί κακό προμήνυμα για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων (EJF).
Ο γενικός γραμματέας της EJF Aiden White, περιέγραψε την απόφαση κατά του Tillack ως «μια συγκλονιστική αποστέρηση της δικαιοσύνης απέναντι στους δημοσιογράφους και τις πηγές τους».
Τώρα, ο Tillack σκοπεύει να μεταφέρει την υπόθεση κατά της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο προκειμένου να του επιστραφούν τα υπάρχοντά του.
Η βελγική αστυνομία είχε κατάσχει το υλικό κατά τη διάρκεια εφόδων της στο σπίτι και στο γραφείο του Τίλλακ το Μάρτιο του 2004, μετά από σειρά δημοσιευμάτων του για υποθέσεις διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Ο Tillack συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία με βάση τους ισχυρισμούς της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF), ότι δωροδόκησε αξιωματούχους προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες, κάτι που ο δημοσιογράφος αρνείται. Ο Τίλλακ δεν κατηγορήθηκε για κανένα αδίκημα. Σύμφωνα με το γνωστό δημοσιογράφο, ανακρίθηκε επί ώρες χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον οποιοδήποτε ενώ η μεταχείρισή του πυροδότησε την παγκόσμια καταδίκη ΜΜΕ και δημοσιογραφιών οργανώσεων.
Η πρόσφατη δικαστική απόφαση απορρίπτει τον ισχυρισμό του Τίλλακ ότι η Επιτροπή δεν θα πρέπει να μπορεί να δει τις σημειώσεις του και δυνητικά να ανοίξει το δρόμο για την ταυτοποίηση των πηγών των αποκαλυπτικών άρθρων του.
«Η Επιτροπή προβαίνει σε αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον ενός ρεπόρτερ και μετά αποκτά πρόσβαση στα εμπιστευτικά αρχεία του κάτι που ενδέχεται να εκθέσει τον οποιοδήποτε μίλησε μαζί του. Αποτελεί μια συγκλονιστική αποστέρηση της δικαιοσύνης απέναντι στους δημοσιογράφους και στις πηγές τους» είπε ο κ. White.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων / Mediaguardian


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor