ΨΗΦΙΔΕΣ

19.4.05

Συναγερμός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

Την ώρα που οι δημοσιογράφοι στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ελβετία και τη Σλοβενία διαμαρτύρονται για την κρίση που αντιμετωπίζουν οι εθνικές ραδιοτηλεοράσεις, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) δηλώνει ότι ήρθε η ώρα να «σημάνουμε συναγερμό» για το μέλλον του ευρωπαϊκού μοντέλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει εμφανής ανησυχία για το μέλλον των κοινωνικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση» είπε ο πρόεδρος της EFJ Άρνε Κόενινγκ. «Ήρθε η ώρα να σημάνουμε συναγερμό για της επιθέσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για το ευρωπαϊκό μοντέλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Στην Πορτογαλία, οι δημοσιογράφοι άρχισαν τριήμερη απεργία με αφορμή τις προσπάθειες της διοίκησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTP να επιβάλλει μια συλλογική συμφωνία που δεν σέβεται τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Στη Βρετανία, οι δημοσιογράφοι ετοιμάζονται για απεργία στο BBC με αφορμή τα σχέδια περικοπής 4.000 θέσεων εργασίας. Στη Σλοβενία, οι δημοσιογράφοι είναι εξοργισμένοι με τα κυβερνητικά σχέδια αλλαγής του νόμου που ρυθμίζει τις λειτουργίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTS. Στην Ελβετία, η δημόσια ραδιοτηλεόραση SSR σχεδιάζει τη διάλυση της ον-λάιν υπηρεσίας ειδήσεων Swissinfo.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γι’ αυτές τις εξελίξεις. Φαίνεται πως υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση» είπε ο Arne König. «Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι αποδεκτές, όχι μόνο επειδή υποσκάπτουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές συνθήκες αλλά και επειδή υποσκάπτουν την ποιότητα και τη δομή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Η EFJ υποστηρίζει τα μέλη της στις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας, ενώ υποστηρίζει και τις κινητοποιήσεις –όπως στην Ιταλία όπου υπάρχει άγρια αντιπαράθεση για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI – για την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας των ραδιοτηλεοπτικών φορέων από τις πολιτικές ομάδες.

Τον Ιανουάριο, η EFJ δημοσίευσε το Μανιφέστο για τις Αξίες της Δημόσιας Υπηρεσίας στα ΜΜΕ. «Περισσότερο από ποτέ, αυτές οι αξίες έχουν ανάγκη υπεράσπισης» είπε ο Κόενινγκ.

Πηγή: Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor