ΨΗΦΙΔΕΣ

21.6.05

100 νεκροί στις "αντιτρομοκρατικές" φυλακές των ΗΠΑ

Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι αμερικανικές «αντιτρομοκρατικές» στρατιωτικές φυλακές. Το συμπέρασμα αυτό ανήκει στον σχολιογράφο των ‘ΝΥΤ’ Τόμας Φρήντμαν, που σημειώνει, σε πρόσφατο άρθρο του (27/5), ότι 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της «προφυλάκισής» τους από τις ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το περιοδικό The Nation, ελάχιστα ΜΜΕ στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει τους θανάτους κρατουμένων σε φυλακές όπως αυτή του Γκουαντανάμο στην Κούβα, του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ και του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Ο αρθρογράφος του περιοδικού Τοντ Γκίτλιν αναζήτησε σχετικές ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν εντός του 2005, μέσω της βάσης δεδομένων LexisNexis. Ιδού τα αποτελέσματα: Τίποτα στον τηλεοπτικό σταθμό CBS, μια σύντομη αναφορά στο NBC, άλλη μία στο ABC. Τίποτα στο CNN, τίποτα στο Fox, τίποτα στο MSNBC. Στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, και μετά το άρθρο του Φρήντμαν, ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων αναφέρθηκε στους 100 θανάτους, περιγράφοντας τους 20 ως αυτοκτονίες. Επίσης, στην εκπομπή του ραδιοσταθμού NPR «Ο διάλογος του Έθνους», ο Γουίλλιαμ Σούλτζ της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκε στο πόρισμα «ιατρών-εμπειρογνωμόνων, βάσει του οποίου, 27 από τους κρατούμενους στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές έπεσαν θύματα ανθρωποκτονιών».
Μεταξύ των κορυφαίων εφημερίδων που ερευνήθηκαν στο LexisNexis (εξαιρουμένης της Wall Street Journal), οι Times ήταν σχεδόν οι μόνοι που έδωσαν κάποια προσοχή στους θανάτους. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του Τιμ Γκίλντεν στις 22/5, γίνεται αναφορά σε δύο θανάτους στη φυλακή Μπαγκράμ. Ένα άλλο, επίσης πρωτοσέλιδο άρθρο των Ντάγκλας Τζελ και Έρικ Σμιτ (16/3), τιτλοφορήθηκε «Στρατιωτικοί των ΗΠΑ λένε ότι οι θάνατοι 26 κρατουμένων μπορεί να είναι ανθρωποκτονίες». Στις 10/3, στην 23η παράγραφο άρθρου, που άρχιζε από την πρώτη σελίδα, ο Σμιτ ανέφερε ότι ο γενικός επιθεωρητής Ναυτικού, υποναύαρχος Άλμπερτ Τσέρτς, βρήκε ότι «68 κρατούμενοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τις ΗΠΑ» και ότι μόνο έξι θάνατοι «σχετίζονταν με κακομεταχείριση κρατουμένων». Στις 28 Απριλίου, άρθρο της Boston Globe ανέφερε «τουλάχιστον 28 θανάτους». Άρθρο της Washington Post σχετικά με την κατάθεση του ναυάρχου Church στην επιτροπή Αμύνης της Γερουσίας δεν περιλάμβανε τίποτα για θανάτους..


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor