ΨΗΦΙΔΕΣ

8.6.05

Βλέπουν πρόοδο στο Ιράκ - ξανά..

Σε εγρήγορση καλεί τους Αμερικανούς τηλεθεατές η οργάνωση για την Αμεροληψία και την Ακρίβεια στην Ενημέρωση (FAIR), με αφορμή ρεπορτάζ του μεγάλου καναλιού CBS, για την κατάσταση στο Ιράκ.
«Παρά τη διαδεδομένη βία στο Ιράκ, τα Απογευματινά Νέα του CBS στις 2 Ιουνίου μετέδιδαν ότι 'τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα'. Ο παρουσιαστής Τζον Ρόμπερτς σημείωνε ότι ενώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα είχε διαπιστώσει μεγάλη αιματοχυσία, ‘Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράκ ευελπιστούσαν ότι η εκστρατεία τρόμου μπορεί σύντομα να μειωνόταν’. Η ρεπόρτερ Κίμπερλυ Ντόζιερ ισχυρίστηκε ότι παρά τη δραματική αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας (περισσότερες το Μάιο από ότι ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο) ‘διοικητές αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων δηλώνουν στο CBS πως βλέπουν σημάδια ότι οι μαχητές που κατασκευάζουν βόμβες μπορεί να εξαντλούνται σε διαθέσιμους διανομείς των βομβών’.
Ποιες είναι οι αποδείξεις; Προφανώς, απλά και μόνο ο λόγος τους. ‘Οι διοικητές πιστεύουν ότι η δεξαμενή υποψηφίων συρρικνώνεται επιπλέον ως αποτέλεσμα της κοινής αμερικανο-ιρακινής επιχείρησης καταστολής που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα’ ανέφερε η Ντόζιερ, που πρόσθεσε ότι οι αμερικανο-ιρακινές δυνάμεις ‘έχουν επιβάλει μια ασυνήθιστη ηρεμία στην πρωτεύουσα, επί του παρόντος. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στα Νέα του CBS ότι πιστεύει πως οι στασιαστές έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, με όρους ανθρώπινου δυναμικού και πόρων, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας δυναμώνουν καθημερινά. Τελικά, είπε ο αξιωματούχος, δεν θα υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ τους’.
Ο Μάιος ήταν μήνας έντονης βίας στο Ιράκ –όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ABC, World News Tonight στις 2 Ιουλίου, ‘με 90 επιθέσεις αυτοκτονίας που επέφεραν το θάνατο περισσοτέρων από 750 ανθρώπων.. Τον Απρίλιο, καταγράφηκαν 69 επιθέσεις αυτοκτονίας, περισσότερες από ότι ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο’. Το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς ("The Iraq Index") μέτρησε 77 αμερικανικές απώλειες το Μάιο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Ιανουάριο του 2005. Το Brookings εκτίμησε επίσης (New York Times, 3/6/05) ότι 600 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα, καθώς και 270 Ιρακινοί μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (περίπου τέσσερις φορές ο μέσος μηνιαίος όρος).
Δεν είναι η πρώτη φορά που το CBS παρεκκλίνει προκειμένου να υποστηρίξει μια διαστρεβλωμένη φιλο-κατοχική άποψη για τις άσχημες ειδήσεις από το Ιράκ. Στις 21 Απριλίου, ο Ντέιβιντ Μάρτιν, που καλύπτει το Πεντάγωνο, προώθησε τη θεωρία για το επίπεδο των επιθέσεων που προέρχονται από στασιαστές: ‘Βεβαίως, ο αριθμός των επιθέσεων, ο οποίος μειωνόταν από την εποχή των εκλογών, αυξάνεται και πάλι. Το εάν αυτό σημαίνει είτε ότι οι στασιαστές επιστρέφουν είτε ότι απλώς είναι απελπισμένοι, είναι δύσκολο να το πει κανείς. Τους τελευταίους μήνες, οι στασιαστές έχασαν το καταφύγιό τους στη Φαλούτζα, απέτυχαν να σταματήσουν τις εκλογές, και έως τώρα αποδείχθηκαν αδύναμοι στο να αποτρέψουν την ανάπτυξη των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Έχουν παρεμποδίσει σημαντικά την ανοικοδόμηση, αλλά συνολικά, θα έπρεπε να πεις ότι έχουν αποτύχει στην επίτευξη ενός μέρους των κύριων στρατηγικών στόχων τους’.
Ο παρουσιαστής Μπομπ Σίφφερ συμφώνησε: ‘Αλλά αισθάνεσαι, όπως αντιλαμβάνομαι αυτό που λες, ότι αυτό το πράγμα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση, αν και έχουμε αυτή τη σειρά επιθέσεων την οποία υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή’.
Μερικές εβδομάδες αργότερα (5/5/2005), ο Σϊφφερ και ο Μάρτιν ακολουθούσαν την ίδια γραμμή. Παρά το γεγονός ότι η βία έμοιαζε να βρίσκεται σε άνοδο, ο Μάρτιν ανέφερε: ‘Κάθε πρόσωπο στο οποίο μίλησα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, πιστεύει ότι τα γεγονότα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλοι μοιάζουν να πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος εδώ’.
Ασφαλώς, μέχρι το τέλος του μήνα, αυτές οι πηγές θα αποδειχθούν θεαματικά λανθασμένες. Ίσως, εάν ‘κάθε πρόσωπο’ με το οποίο μίλησε ο Μάρτιν περιλάμβανε κι άλλους πέραν των στρατιωτικών και των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, να έδινε στους θεατές μια πιο ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στο Ιράκ.»


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor