ΨΗΦΙΔΕΣ

2.7.05

Η προπαγάνδα στο εξωτερικό επιτρέπεται;

Πριν από λίγες ημέρες, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ρύθμιση με την οποία απαγορεύει -για ένα χρόνο- στις κυβερνητικές υπηρεσίες να προσλαμβάνουν δημοσιογράφους και εταιρείες δημοσίων σχέσεων με σκοπό να προωθούν τις πολιτικές της κυβέρνησης ως «ειδήσεις».
Οι βουλευτές συμφώνησαν δια βοής να σκληρύνουν το νόμο που αφορά στην κυβερνητική δημοσιότητα και προπαγάνδα μετά την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση Μπους ότι πλήρωνε σχολιαστές των ΜΜΕ όπως τον Άρμστρονγκ Γουίλλιαμς, ο οποίος επανειλημμένως μιλούσε υπέρ της εκπαιδευτικής πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ.
Νωρίτερα φέτος, το Κογκρέσο απαίτησε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να ταυτοποιούνται ξεκάθαρα στα βίντεο που προορίζονται για τον Τύπο και διανέμονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η τροπολογία, που συμπεριλήφθηκε σε ένα από τα ετήσια νομοσχέδια για τους προϋπολογισμούς εξόδων, και κατατέθηκε από τον Μώρις Χίντσευ (Δ, ΝΥ), θα απαγορεύσει στις κυβερνητικές υπηρεσίες να προσλάβουν συμβασιούχους που θα προωθήσουν τις κυβερνητικές πολιτικές ως ειδήσεις.
Καθώς το μέτρο συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο προϋπολογισμού εξόδων, η πρόβλεψη θα ισχύει για ένα χρόνο από την 1η Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση ότι θα καταστεί νόμος. «Μια ορθά λειτουργούσα δημοκρατία βασίζεται με ειδησεογραφικά μέσα που είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, και ειδικότερα με την κυβέρνηση την οποία υποτίθεται πως πρέπει να ελέγχουν» δήλωσε ο Armstrong Hinchey. Η ρύθμιση θα πρέπει να υιοθετηθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπους πριν καταστεί νόμος.

Αυτά για το εσωτερικό των ΗΠΑ. Ωστόσο, η όλη υπόθεση μου θύμισε την αποκάλυψη του Ασσοσιέτηντ Πρεςς (6/2/2005) ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο πλήρωνε δημοσιογράφους (μεταξύ αυτών και Έλληνες) για να γράφουν άρθρα και σχόλια σε βαλκανικό σάιτ, προκειμένου να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με το AP, οι Southeast European Times δεν έχουν ευθέως εμφανή σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρουσιάζουν ωστόσο μία αποποίηση ευθύνης με την οποία λένε ότι «χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ». Πρόκειται για στρατιωτική οργάνωση που εδρεύει στη Γερμανία και είναι υπεύθυνη για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και τις στρατιωτικές δραστηριότητές τους στην Ευρώπη και σε μέρη της Αφρικής.
Το βαλκανικό σάιτ περιέχει άρθρα και σχόλια από 50 περίπου δημοσιογράφους που πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση μέσω ενός ιδιώτη εργολάβου, της Anteon Corp., μιας εταιρείας τεχνολογίας της πληροφορικής, που εδρεύει στο Φαίρφαξ της πολιτείας Βιρτζίνια.
Σύμφωνα πάντα με το AP το σάιτ αποτελεί παράδειγμα αυτού που ο στρατός αποκαλεί «επιχειρήσεις πληροφόρησης», ή προγράμματα σχεδιασμένα να επηρεάσουν την κοινή γνώμη προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό που το Πεντάγωνο θεωρεί παραπληροφόρηση ή ψέματα που κυκλοφορούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Από τους 50 δημοσιογράφους που πληρώνονται από την Anteon, στο σάιτ εμφανίζονται μόνο 12 ονόματα: Antonio Prlenda, Davor Konjikusic, Dusan Kosanovic, Gelu Trandafir, George Anagnostopoulos, Igor Jovanovic, Jelena Tusup, Marija Lazarova, Razvan Amariei, Svetla Dimitrova, Vassilis Vassiliou, Zoran Nikolic.

Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να δείτε ιδίοις όμμασι την «καλή δουλειά» των Σάουθήστ Γιουροπήαν Τάιμς. Θα ανακαλύψετε τη «μακεδονική» γλώσσα, την αποστολή στρατιωτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ..Ιράκ και θα ερωτηθείτε εάν σκοπεύετε να πάτε διακοπές σε χώρα της περιοχής!


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor