ΨΗΦΙΔΕΣ

31.5.05

Ισότητα των Δύο Φύλων στη Δημοσιογραφία

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι κάλεσαν τους ηγέτες της Ευρώπης να ενισχύσουν την ισότητα των φύλων στα ΜΜΕ ως μέρος μιας εκστρατείας βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών και των συνθηκών ζωής των γυναικών στη διευρυνόμενη Ευρώπη.
Αυτό ήταν το κεντρικό σημείο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) με τίτλο «Γυναίκες Δημοσιογράφοι στη Διαδικασία Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης», το οποίο διεξήχθη από τις 27 έως τις 29 Μαΐου στη Λευκωσία και το παρακολούθησαν 30 γυναίκες δημοσιογράφοι που εκπροσωπούσαν 22 συνδικαλιστικές ενώσεις και σωματεία από ολόκληρη την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν ζητήματα ισότητας, ποιότητας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Το συνέδριο θεσμοθέτησε το δίκτυο γυναικών δημοσιογράφων της EFJ, ενώ συμφωνήθηκε να οργανωθεί μια πανευρωπαϊκή έρευνα της κατάστασης των γυναικών δημοσιογράφων, ενώ υιοθετήθηκαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές Δράσης για τη βελτίωση των συνθηκών των γυναικών δημοσιογράφων.
Πηγή: ΔΟΔ/ΕΟΔ - International Federation of Journalists

30.5.05

Εφημερίδες χωρίς ειδήσεις στο Ουζμπεκιστάν..

Από τη φετινή έκθεση της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων για τις τάσεις του παγκόσμιου Τύπου:
-στη Βολιβία μόνο το 5% του πληθυσμού αγοράζει συχνά μια εφημερίδα.
-στη Βοσνία, το 53% των ενηλίκων δεν έχει εμπιστοσύνη σε οποιοδήποτε έντυπο μέσο.
-δεν υπάρχουν πιεστήρια στη Γουινέα Ισημερινού και οι εφημερίδες φωτοτυπούνται.
-στην Ινδία κυκλοφορούν εφημερίδες σε 18 γλώσσες και ορισμένες περιλαμβάνουν όχι μόνο δίγλωσσες εκδόσεις αλλά και τρίγλωσσες.
-στην Ιορδανία, όπου οι ημερήσιες εφημερίδες υποχρεούνται εκ του νόμου να διαθέτουν ελάχιστο κεφάλαιο 700.000 δολαρίων, υπάρχει επίσης η νομική υποχρέωση των αρχισυντακτών να διαθέτουν δημοσιογραφική εμπειρία δέκα ετών.
-στη Μοζαμβίκη, η διανομή των εφημερίδων γίνεται κυρίως με φαξ. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν τέσσερις σελίδες, περιλαμβανομένων των διαφημίσεων.
-η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν έχει εφεύρει τις εφημερίδες χωρίς ειδήσεις. Οι ιδιωτικές εφημερίδες επιτρέπεται να δημοσιεύουν διαφημίσεις, ωροσκόπια και άλλα σχετικά, αλλά όχι ειδήσεις..
Πηγή: ΑΠΕ

27.5.05

Αύξηση κυκλοφορίας εφημερίδων παγκοσμίως, μείωση στην Ελλάδα

Η κυκλοφορία των εφημερίδων παγκοσμίως αυξήθηκε σημαντικά (2,1%) το 2004, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων, τα στοιχεία της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαΐου. Αυξημένα είναι επίσης τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων (5,3%). Σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, αυξημένες πωλήσεις φύλλων δεν παρουσιάστηκαν μόνο σε αναπτυσσόμενες αγορές αλλά και σε πολλές ώριμες αγορές.
Οι πωλήσεις εφημερίδων στην ΕΕ σημείωσαν μείωση κατά 0,7% το 2004 σε σχέση με το 2003, και μόλις 0,4% σε σχέση με το 2000. Στην Ελλάδα, σημειώθηκε μείωση 0,64% και 9,25% αντιστοίχως.
Τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4% το 2004 σε σχέση με το 2003, μειώθηκαν όμως κατά 16% από το 2000. Στην Ελλάδα τα έσοδα μειώθηκαν κατά 22,7% σε σχέση με το 2003 και μόλις 0,26% σε σχέση με το 2000.

20.5.05

Οικονομική Ενίσχυση των RSF από τις ΗΠΑ

Οικονομική ενίσχυση από το «Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία» των ΗΠΑ έλαβε η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» η οποία εδρεύει στο Παρίσι. Το ΕΙΔ, ιδρύθηκε από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρ. Ρήγκαν και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Οι ΔχΣ, οι οποίοι παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι της Ελευθερίας του Τύπου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν επικριθεί στο παρελθόν για πολιτική μεροληψία. Σε πρόσφατο άρθρο του, ο Salim Lamrani του ηλεκτρονικού περιοδικού ZNet επέκρινε τις θέσεις των ΔχΣ ενάντια στην Κούβα και στη Βενεζουέλα και αποκάλυψε ότι έλαβαν οικονομική ενίσχυση από το ΕΙΔ, «κυρίαρχος ρόλος του οποίου είναι η προώθηση της ατζέντας του Λευκού Οίκου σε όλο τον κόσμο».
Απαντώντας, οι ΔχΣ αρνούνται τις κατηγορίες του κ. Λαμρανί ότι έλαβαν χρηματοδότηση από το ΕΙΔ για τη διεξαγωγή εκστρατείας εναντίον των κυβερνήσεων της Αβάνας και του Καράκας. «Αυτό είναι αναληθές. Το 2005, το ΕΙΔ απένειμε ποσό 39.900 δολαρίων στους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο ενός προγράμματος, σκοπός του οποίου ήταν « υποστήριξη δημοσιογράφων που συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή απειλήθηκαν στην Αφρική». Όντως, αυτό το πρόγραμμα αφορά στην Αφρική -και μόνο στην Αφρική- και το απονεμηθέν ποσό αντιπροσωπεύει μόλις το 1,6% του προϋπολογισμού της οργάνωσης, ανέφεραν οι ΔχΣ.
Πηγή: MediaChannel

19.5.05

Ο Τσάβες εγκαινιάζει την Τηλεόραση του Νότου

Στις 24 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες θα εγκαινιάσει την Τηλεόραση του Νότου (TeleSur), που θα εκπέμπει ειδήσεις σε 24ωρη βάση, υπό την ηγεσία του Βενεζουελάνου δημοσιογράφου Αράμ Αχαρονιάν. Σύμφωνα με τον κ. Τσάβες, στόχος είναι η καταπολέμηση της αδιαφορίας ή της διαστρέβλωσης των πληροφοριών που αφορούν στη Λατινική Αμερική από τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. «Έχουμε μάθει να βλέπουμε τους εαυτούς μας μέσα από ξένα μάτια» είπε ο Αχαρονιάν: «Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι μας βλέπουν σε μαύρο και άσπρο, αν και η ήπειρός μας είναι Τεχνικολόρ».
Πηγή: Benton Compolicy / USA Today

18.5.05

100 χρόνια ΑΠΕ

Τα 100 χρόνια λειτουργίας του εόρτασε στο Ζάππειο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, η πρόεδρος της Βουλής Ά. Μπενάκη Ψαρούδα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, εκπρόσωποι των κομμάτων κλπ. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, και οι εκπρόσωποι Τύπου των πολιτικών κομμάτων ενώ μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ Γιώργος Ταμπακόπουλος και ο πρώην Γενικός Διευθυντής Ανδρέας Χριστοδουλίδης.
Εξάλλου, ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο διάστημα η ενοποίηση του ΑΠΕ με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δείτε: http://www.mpa.gr/specials/ana_zappeio/

17.5.05

Στη Μάλτα η επόμενη Συνάντηση των Δημοσιογράφων της Μεσογείου

Στη Μάλτα θα φιλοξενηθεί η "Συνάντηση των Δημοσιογράφων της Μεσογείου - 2007", υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δημοσιογράφων (IFJ). Η απόφαση ελήφθη κατά την 1η Συνάντηση των Δημοσιογράφων της Μεσογείου που διεξήχθη πρόσφατα στην Αλμερία της Ισπανίας. Το 2008, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κροατία.
Πηγή: EJC

Συμβουλές για ειδησεογραφικούς ιστοτόπους πολιτών.

Η Pegasus News προτείνει σε όσους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μη εμπορικούς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους τα ακόλουθα:>να είστε το ίδιο ή περισσότερο ποιοτικοί, τακτικοί και συνεπείς όσο και οι παραδοσιακές επιχειρήσεις ειδήσεων.
>θέστε στο ίδιο περιβάλλον τους πολίτες-δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες, ακολουθείστε τους ίδιους κανόνες και το σεβαστείτε τους το ίδιο. Ο μόνος παράγοντας διαφοροποίησης είναι ότι οι πρώτοι δημοσιογραφούν από ενδιαφέρον και οι δεύτεροι για να σταδιοδρομήσουν.
>διευκολύνατε τον αναγνώστη να βρίσκει αυτό που τον ενδιαφέρει αλλά και να ανακαλύπτει οτιδήποτε θα τον έφερνε πιο κοντά στην κοινότητά σας.
>συνειδητοποιήστε ότι ο αναγνώστης, και όχι ο συντάκτης, αποφασίζει τι είναι είδηση γι’ αυτόν.
Πηγή: Cyberjournalist.net

13.5.05

Γιατί δεν (πρέπει να) ανησυχούν οι εφημερίδες..

Ας πάψουν να ανησυχούν οι εφημερίδες (που εκδίδονται και στο διαδίκτυο). Στις ΗΠΑ παρατηρείται το φαινόμενο να πέφτει σημαντικά ο αριθμός των πωλούμενων φύλλων (-1,9% για το διάστημα 9/2004 έως 3/2005), την ίδια ώρα όμως, αυξάνεται κατά 3,1% ο αριθμός όσων διαβάζουν εφημερίδες ον-λάιν. Σχεδόν ένας στους τρεις χρήστες διαδικτύου διαβάζουν ηλεκτρονικές εφημερίδες είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο (44 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ). Παράλληλα, μειώθηκαν κατά 4% οι επισκέπτες άλλων ειδησεογραφικών τόπων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης Εφημερίδων (ΝΑΑ) "οι εφημερίδες συνεχίζουν να προσελκύουν αναγνώστες μέσω των ον-λάιν εκδόσεών τους".
Ποιο είναι το δίδαγμα για τους ανθρώπους των εφημερίδων; Μην μεμψιμοιρείτε για την πτώση των κυκλοφοριών. Μεταφέρατε, το συντομότερο δυνατόν, την ύλη σας στο ίντερνετ!
Πηγές: ΝΑΑ / E&P

12.5.05

Για απεργία οι δημοσιογράφοι του BBC

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέφρασε την υποστήριξή της στους εργαζόμενους του BBC οι οποίοι αποφάσισαν -με μεγάλη πλειοψηφία- να αντιταχθούν στα σχέδια της διοίκησης να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την EFJ, η οποία εκπροσωπεί 250.000 δημοσιογράφους σε όλη την Ευρώπη, η απόφαση των εργαζόμενων του BBC αποτελεί "μαζική ψήφο υπεράσπισης των αξιών της δημόσιας υπηρεσίας και των ποιοτικών μέσων ενημέρωσης". Σύμφωνα με τον πρόεδρο της EFJ Άρνε Κένιγκ "το μέλλον του BBC κινδυνεύει, όπως και η φήμη του ως ηγετικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Οι δημοσιογράφοι της Ευρώπης θα βρεθούν δίπλα-δίπλα με τους συναδέλφους τους στο BBC εάν αναγκαστούν να απεργήσουν. Τώρα είναι η ώρα για το BBC να λάβει το μήνυμα να διαπραγματευτεί σοβαρά με το προσωπικό του".
Μπορείτε να καταγράψετε τη διαφωνία σας στις περικοπές θέσεων στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στον γενικό διευθυντή του BBC, Mark Thompson .

10.5.05

Γράφεις ιστοημερολόγιο; Γίνε δημοσιογράφος..

*Η δωρεάν ισπανική εφημερίδα «20 Minutos» «έχει αντιληφθεί ότι ορισμένα από τα καλύτερα χρονογραφήματα του KA’ αιώνα δεν περιλαμβάνονται στα παραδοσιακά μέσα αλλά στο διαδίκτυο, και πιο συγκεκριμένα στα ιστοημερολόγια (blogs)».. Κατόπιν τούτου, η εφημερίδα αποφάσισε να ανακαλύψει τα ταλέντα του χώρου και να βραβεύσει το καλύτερο μπλογκ που υπάρχει στην ισπανική γλώσσα. Το βραβείο περιλαμβάνει ένα αγαλματίδιο, 3.000 ευρώ και μια ευκαιρία στο νικητή να γίνει κανονικός αρθρογράφος στην «20’». Οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίσουν το καλύτερο ιστοημερολόγιο (20 κατηγορίες) και μια επιτροπή θα επιλέξει τα καλύτερα μεταξύ των πέντε φιναλίστ ανά κατηγορία. Τα ονόματα των νικητών θα γίνουν γνωστά το Φεβρουάριο του 2006. Αν έχετε μπλογκ στην ισπανική γλώσσα, σπεύσατε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Αν δεν βραβευτείτε, έχετε μια ευκαιρία να διευρύνετε τους αναγνώστες σας..
Πηγή: Poynter Institute


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor