ΨΗΦΙΔΕΣ

23.4.05

Ρεπόρτερ στις Βρυξέλλες χάνει τη μάχη για την προστασία των πηγών του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κέρδισε τη δικαστική μάχη για την απόκτηση πρόσβασης στις σημειώσεις ενός ρεπόρτερ, και δυνητικά, για την αποκάλυψη των πηγών του, μέσω μιας απόφασης που θα μπορούσε να έχει επιπλοκές για την ελευθερία του Τύπου σε όλη την Ευρώπη.
Ο πρώην ανταποκριτής του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Stern στις Βρυξέλλες, Hans Martin Tillack, απέτυχε στη δικαστική προσπάθειά του να απαγορεύσει στην Επιτροπή να διαβάσει τις σημειώσεις του, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε εναντίον του.
Οι σημειώσεις κατασχέθηκαν από τη βελγική αστυνομία πέρυσι, μαζί με ένα καρνέ διευθύνσεων, αντίγραφα σκληρών δίσκων και τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί κακό προμήνυμα για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων (EJF).
Ο γενικός γραμματέας της EJF Aiden White, περιέγραψε την απόφαση κατά του Tillack ως «μια συγκλονιστική αποστέρηση της δικαιοσύνης απέναντι στους δημοσιογράφους και τις πηγές τους».
Τώρα, ο Tillack σκοπεύει να μεταφέρει την υπόθεση κατά της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο προκειμένου να του επιστραφούν τα υπάρχοντά του.
Η βελγική αστυνομία είχε κατάσχει το υλικό κατά τη διάρκεια εφόδων της στο σπίτι και στο γραφείο του Τίλλακ το Μάρτιο του 2004, μετά από σειρά δημοσιευμάτων του για υποθέσεις διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Ο Tillack συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία με βάση τους ισχυρισμούς της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF), ότι δωροδόκησε αξιωματούχους προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες, κάτι που ο δημοσιογράφος αρνείται. Ο Τίλλακ δεν κατηγορήθηκε για κανένα αδίκημα. Σύμφωνα με το γνωστό δημοσιογράφο, ανακρίθηκε επί ώρες χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον οποιοδήποτε ενώ η μεταχείρισή του πυροδότησε την παγκόσμια καταδίκη ΜΜΕ και δημοσιογραφιών οργανώσεων.
Η πρόσφατη δικαστική απόφαση απορρίπτει τον ισχυρισμό του Τίλλακ ότι η Επιτροπή δεν θα πρέπει να μπορεί να δει τις σημειώσεις του και δυνητικά να ανοίξει το δρόμο για την ταυτοποίηση των πηγών των αποκαλυπτικών άρθρων του.
«Η Επιτροπή προβαίνει σε αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον ενός ρεπόρτερ και μετά αποκτά πρόσβαση στα εμπιστευτικά αρχεία του κάτι που ενδέχεται να εκθέσει τον οποιοδήποτε μίλησε μαζί του. Αποτελεί μια συγκλονιστική αποστέρηση της δικαιοσύνης απέναντι στους δημοσιογράφους και στις πηγές τους» είπε ο κ. White.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων / Mediaguardian

22.4.05

Ένας στους δέκα Αμερικανούς εφήβους διαθέτει πιστωτική κάρτα!

Το 11% των Αμερικανών εφήβων (13 έως 18+ ετών) διαθέτουν πιστωτική κάρτα στο όνομά τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Junior Achievement και The Allstate Foundation. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 6,2% των εφήβων 13 και 14 ετών έχουν τις δικές τους κάρτες. Επιπροσθέτως, τρεις στους δέκα εφήβους έχουν λογαριασμούς επιταγών και πιθανότατα χρησιμοποιούν τις ΑΤΜ με χρεωστικές κάρτες.
«Έχουμε κάπως εκπλαγεί με τους αριθμούς» είπε ο πρώτος αντιπρόεδρος της JA Worldwide, δρ Darrel Luzzo. «Το να διαθέτει ένας νεαρός πιστωτική κάρτα δεν είναι απαραίτητα κάτι τρομερό, εφόσον είναι εκπαιδευμένος στις κατάλληλες οικονομικές αρχές». Το 82% των Αμερικανών εφήβων, που χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, δηλώνουν ότι εξοφλούν ολοσχερώς το λογαριασμό τους κάθε μήνα, ενώ το 18% λένε ότι πληρώνουν μόνο ένα τμήμα του – μια πρακτική που δημιουργεί προβλήματα στους γονείς τους, λόγω τόκων κλπ.
Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Chuck Jeffe της MarketWatch.com είπε ότι «οι γονείς του 11% των εφήβων απολαμβάνουν να παίζουν με τη φωτιά, ενώ οι γονείς του 6,2% των νεότερων εφήβων είναι εντελώς παλαβοί (nuts)».

Πηγή: Poynter Institute / Al Tompkins

Εκπαιδεύσατε τα παιδιά σας από νωρίς: http://www.creditunion.coop/pre_k/index.html

20.4.05

Ψήφισμα Αλληλεγγύης στους μαχόμενους δημοσιογράφους της Μεσογείου

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους μαχόμενους ρεπόρτερ χωρών της περιοχής εξέδωσαν οι συμμετέχοντες στην 1η Συνάντηση Δημοσιογράφων της Μεσογείου, που διεξήχθη στην Αλμερία της Ισπανίας (16/4/2005) και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
>Καλούν την ενδιάμεση κυβέρνηση του Ιράκ να μεσολαβήσει για την άμεση απελευθέρωση της Γαλλίδας δημοσιογράφου Φλοράνς Ωμπενά και του διερμηνέα της Χουσείν Χανούν Αλ Σααντί που απήχθησαν κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ. Επισημαίνουν επίσης τις απαγωγές των Ρουμάνων δημοσιογράφων Μαρί Ζαν Ίον, Οβιντίου Οχανεσιάν και Σορίν Ντουμίτρου στην ίδια χώρα.
>Καταγγέλλουν την απόφαση του Μαροκινού δικαστηρίου με την οποία απαγορεύεται στο δημοσιογράφο Αλί Λαμραμπάτ να ασκεί το επάγγελμά του για δέκα χρόνια.
>Ζητούν από την κυβέρνηση της Αλγερίας να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις κατά δημοσιογράφων.
>Υποστηρίζουν τους Πορτογάλους δημοσιογράφους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (RDP/RTP) που απεργούν υπέρ των δικαιωμάτων τους και της διασφάλισης των εργασιακών συνθηκών.
>Καταγγέλλουν το συνεχή διωγμό των δημοσιογράφων στην κατεχόμενη Κύπρο. Ζητούν την απόσυρση όλων των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων κατά δημοσιογράφων, καθώς και το σεβασμό των ελευθεριών της έκφρασης και του Τύπου.

Πηγή: http://www.periodistas2005.com/

19.4.05

Συναγερμός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

Την ώρα που οι δημοσιογράφοι στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ελβετία και τη Σλοβενία διαμαρτύρονται για την κρίση που αντιμετωπίζουν οι εθνικές ραδιοτηλεοράσεις, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) δηλώνει ότι ήρθε η ώρα να «σημάνουμε συναγερμό» για το μέλλον του ευρωπαϊκού μοντέλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει εμφανής ανησυχία για το μέλλον των κοινωνικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση» είπε ο πρόεδρος της EFJ Άρνε Κόενινγκ. «Ήρθε η ώρα να σημάνουμε συναγερμό για της επιθέσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για το ευρωπαϊκό μοντέλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Στην Πορτογαλία, οι δημοσιογράφοι άρχισαν τριήμερη απεργία με αφορμή τις προσπάθειες της διοίκησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTP να επιβάλλει μια συλλογική συμφωνία που δεν σέβεται τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Στη Βρετανία, οι δημοσιογράφοι ετοιμάζονται για απεργία στο BBC με αφορμή τα σχέδια περικοπής 4.000 θέσεων εργασίας. Στη Σλοβενία, οι δημοσιογράφοι είναι εξοργισμένοι με τα κυβερνητικά σχέδια αλλαγής του νόμου που ρυθμίζει τις λειτουργίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTS. Στην Ελβετία, η δημόσια ραδιοτηλεόραση SSR σχεδιάζει τη διάλυση της ον-λάιν υπηρεσίας ειδήσεων Swissinfo.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γι’ αυτές τις εξελίξεις. Φαίνεται πως υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση» είπε ο Arne König. «Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι αποδεκτές, όχι μόνο επειδή υποσκάπτουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές συνθήκες αλλά και επειδή υποσκάπτουν την ποιότητα και τη δομή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Η EFJ υποστηρίζει τα μέλη της στις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας, ενώ υποστηρίζει και τις κινητοποιήσεις –όπως στην Ιταλία όπου υπάρχει άγρια αντιπαράθεση για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI – για την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας των ραδιοτηλεοπτικών φορέων από τις πολιτικές ομάδες.

Τον Ιανουάριο, η EFJ δημοσίευσε το Μανιφέστο για τις Αξίες της Δημόσιας Υπηρεσίας στα ΜΜΕ. «Περισσότερο από ποτέ, αυτές οι αξίες έχουν ανάγκη υπεράσπισης» είπε ο Κόενινγκ.

Πηγή: Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

18.4.05

Υπογραφές για την απελευθέρωση απαχθέντων δημοσιογράφων στο Ιράκ

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Συντακτών συνέπραξε με τη γαλλική ημερησία Λιμπερασιόν και τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σε μια εκστρατεία συλλογής υπογραφής για την απελευθέρωση δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ.

http://www.editorsweblog.org/2005/04/we_need_your_si.html

14.4.05

Άμεση ανταπόκριση των Ισπανών για το όνομα

Το όνομα θέλει δουλειά πολλή.. Άμεση ήταν η ανταπόκριση των διοργανωτών της "1ης Συνάντησης Δημοσιογράφων της Μεσογείου" στη χθεσινή (13/4) επιστολή μου, με την οποία τους καλούσα να χρησιμοποιούν το όνομα ΠΓΔΜ αντί του "Μακεδονία" στον κατάλογο των συμμετεχόντων.
Όπως με ενημέρωσε -την ίδια κιόλας ημέρα- ο κ. J.M. Roman (μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Συνάντησης) διορθώθηκε η ονομασία της γειτονικής χώρας, τόσο στα ντοσιέ που θα δίδονταν στους συμμετέχοντες όσο και στη σχετική ιστοσελίδα. (http://www.periodistas2005.com/cast/main.htm).


1. Η απάντηση (Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 9:52 μμ):

Estimado amigo:

De acuerdo con tus sugerencias, esta Organización ha procedido, esta misma tarde, a corregir la denominación de Ex República Yugoslava de Macedonia – ERYM, en la página web de nuestro I Encuentro de Periodistas del Mediterráneo Almería 2005.
Tanto en las versiones de español, inglés y francés hemos subsanado dicho error, por lo que pedimos disculpas.
En próximos envíos de información también corregiremos el error.
Asimismo hemos modificado el contenido de los dossier que entregaremos mañana a los participantes.
Agradecemos sus sugerencias, quedando a tu entera disposición.

Cordiales saludos

JMRomán
Comité Ejecutivo I Encuentro de Periodistas del Mediterráneo Almería 2005.


(ερασιτεχνική) μετάφραση:

Αγαπητέ φίλε,

Σε συμφωνία με τις εισηγήσεις σου, η οργάνωσή μας θα διορθώσει, αυτό το απόγευμα κιόλας, την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας – ΠΓΔΜ, στην ιστοσελίδα της 1ης Συνάντησης των Δημοσιογράφων της Μεσογείου, Αλμερία 2005.
Όσο για τις εκδοχές της στην ισπανική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουμε διορθώσει το λάθος, και ζητάμε συγγνώμη γι’ αυτό. Στις επόμενες ανανεώσεις των πληροφοριών θα διορθώσουμε το λάθος.
Επίσης έχουμε τροποποιήσει το περιεχόμενο των ντοσιέ που θα δώσουμε στους συμμετέχοντες αύριο. Σε ευχαριστούμε για τις εισηγήσεις σου και είμαστε στην πλήρη διάθεσή σου.

Θερμούς χαιρετισμούς.

JMRomán
Εκτελεστική Επιτροπή της 1ης Συνάντησης των Δημοσιογράφων της Μεσογείου, Αλμερία 2005.


2. Η επιστολή μου (Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 7:46 μμ):

Amigos queridos,

Los Naciones Unidas y la Unión Europea no reconocen ningún estado bajo el nombre de "Macedonia".
Usted por favor utilizaría el nombre propio, cuál es "ex República Yugoslava de Macedonia" o ERYM (The former Yugoslav Republic of Macedonia - FYROM).

Gracias

Petros Demetropoulos
Correspondiente del Parlamento Griego
Agencia ANA (Athens News Agency)

UE: http://europa.eu.int/comm/external_relations/see/fyrom/index.htm

NU: http://www.un.org/spanish/aboutun/unmember.htm
..
-España - 14 diciembre 1955
-Estados Unidos de América - 24 octubre 1945
-Estonia - 17 septiembre 1991
-Etiopía - 13 noviembre 1945
-ex República Yugoslava de Macedonia - 8 abril 1993
La República Federativa Socialista de Yugoslavia fue uno de los Miembros originales de los Naciones Unidas, y como tal firmó la carta el 26 de junio de 1945 y la ratificó el 19 de octubre de 1945, hasta su disolución tras el establecimiento y posterior admisión como nuevos miembros de Bosnia y Herzegovina, la República de Croacia, la República de Eslovenia, la ex República yugoslava de Macedonia, y la República Federativa de Yugoslavia.
Mediante resolución 47/225, de 8 de abril de 1993, la Asamblea General decidió admitir como Miembro de las Naciones Unidas al Estado que, a todos los efectos dentro de las Naciones Unidas, es designado provisionalmente "la ex República Yugoslava de Macedonia" hasta tanto se llegue a un arreglo sobre la diferencia que ha surgido con respecto al nombre del Estado.

.. más: http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/index.html

12.4.05

Πρόστιμο σε Τούρκο δημοσιογράφο που επέκρινε τον Ερντογάν

Είναι μακρύς ο δρόμος.. Τουρκικό δικαστήριο διέταξε έναν βετεράνο δημοσιογράφο να πληρώσει αποζημίωση στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα επικριτικό άρθρο σχετικώς με τα αποτυχημένα σχέδια της κυβέρνησης για ποινικοποίηση της μοιχείας. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Φικρέτ Οτιάμ να πληρώσει στον Ερντογάν 2.835 ευρώ με το σκεπτικό ότι το άρθρο του ήταν δυσφημιστικό. Ο Ερντογάν, που αυτοπεριγράφεται ως πρωταθλητής των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, έχει προσφάτως γίνει δέκτης πυρών για τις επιθέσεις του εναντίον των ΜΜΕ, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ειλικρίνειά του στο να εναγκαλιστεί τις δημοκρατικές αλλαγές.

Πηγή: http://www.eubusiness.com/afp/050405164401.n6eiv2mf - EU business

Ελληνική Οικονομία: Δύσκολη διετία

Μάλλον δυσάρεστες είναι οι προβλέψεις μεγάλης διεθνούς τράπεζας για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της, για το 2ο τρίμηνο του 2005, η δημοσιονομική αυστηροποίηση και η μείωση των δαπανών για υποδομές είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης 2,4% για το τρέχον έτος, από το 4,2% το 2004. Για το 2006, προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 2,1%. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί, από το 9,1% το 2004, στο 9,3% το 2005 και στο 9,5% το 2006. Εξάλλου, ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από το 3,0% το 2004 στο 3,5% το 2005, αλλά θα υποχωρήσει στο 3,3% το 2006. Όσο για το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης για το έλλειμμα, προβλέπεται να μειωθεί από το -6,1% το 2004 στο -5,0% το 2005 και στο -4,0% το 2006.-

5.4.05

Υπόθεση δολοφονίας δημοσιογράφου στην Κύπρο - Καταδίκη Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε στις 31 Μαρτίου ότι οι τουρκικές αρχές δεν ερεύνησαν αποτελεσματικά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί στην Κύπρο (Ιούλιος 1996) και διέταξε την κυβέρνηση να πληρώσει 20.000 ευρώ αποζημίωση στη σύζυγό του. Ο Ανταλί, πολιτικός αρθρογράφος στην αριστερή ημερήσια εφημερίδα Γενί Ντουζέν, η οποία αντιτίθεται στη διαίρεση της Κύπρου, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία. Πριν τη δολοφονία του είχε λάβει απειλητικά μηνύματα.
Πηγή: Committee to Protect Journalists
Δείτε επίσης: το δελτίο Τύπου του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αγγλικά)


 
Blogwise - blog directory Listed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory Blogroll Me! Kinja, the weblog guide  m onitor